3 måter å sende regning – Med enkel innføring i reglene for fakturering
I Luca kan du sende regning som Vipps, EHF, e-post eller skrevet ut på papir. Alt du trenger å vite er summen og hvem som skal motta regningen. Hvis du ikke trenger et regnskapsprogram til daglig har du et par kurante alternativer.
Slik kan du sende regningen:
1. Send regning fra et fakturaprogram eller regnskapsprogram
2. Fakturer via en nettbasert tjeneste
3. Skriv ut regningen på fakturablankett og send med brev
Best å sende regning fra regnskapsprogram
Hvis du bruker et nettbasert regnskapsprogram eller fakturaprogram slipper du å tenke på det juridiske. Luca kan bokføringsloven og sørger for at alt blir riktig, inkludert sikker oppbevaring av dine regnskapsdata.
Andre fordeler:
- Send regning og få den bokført automatisk
- Påminnelser og oversikt over betalte og ikke betalte faktura
- Velg mellom Vipps-faktura, EHF-faktura, e-postfaktura eller papirfaktura
- Massefakturering og abonnementsfakturering inkludert i systemet
- Send tilbud og konverter de til faktura med ett museklikk
Et regnskapsprogram gjør det også enklere å rapportere til myndighetene. Luca snakker samme språk som Skatteetaten og Altinn, og hjelper deg med å levere slikt som skattemelding, næringsrapport/næringsspesifikasjon, Mva-melding og A-melding. Du henter også adresser til kunder, eller skattekort til ansatte via Lucas integreringer.
Send regning fra en nettbasert tjeneste
Det nest beste alternativet er å bruke en nettbasert tjeneste som oppretter regningen i henhold til bokføringsloven. Noen av faktureringstjenestene lar deg lagre kundelister, og tar vare på bilagene du sender fra systemet.
Det finnes flere løsninger for å sende regning via en ekstern tjeneste, men pass deg for å hoppe på det første du kommer over. Alle er nemlig ikke egentlig gratis selv om de påstår det. Velger du feil kan kostnadene ende opp med å bli mye høyere enn du forventet. Sørg også for å bruke en tjeneste som er basert på norsk språk og lovverk.
Send regning på blankett
Hvis du vil sende regningen uten å bruke et faktura- eller regnskapsprogram må du huske på at du får med den informasjonen som er påkrevd.
Kravene er:
- Fakturanummer
- Dato
- Navn på både kjøper og selger
- Hva ytelsen gjelder og omfanget av den (det du skal ha betalt for)
- Sum
- Eventuell forfallsdato på regningen
Kravet til fakturanummer gjør at du ikke kan sende en hvilken som helst papirfaktura du lager selv. Du må i stedet bruke en blankett der fakturanummer er fylt ut på forhånd. Blanketter får du kjøpt i papirhandelen eller bokhandelen.
Husk at du plikter å oppbevare alt regnskapsmateriale i henhold til bokføringsloven. Papirblanketter er spesielt utsatte, og vi anbefaler at du som et minimum tar bilder eller skanner regningene dine som backup til originalene.
Ja, du kan sende regning som privatperson
Det er ikke noe i veien for at privatpersoner sender regning for småjobber, utleie eller lignende. Imidlertid må også privatpersoner følge reglene for å sende faktura slik beskrevet ovenfor.
Driver du enkeltpersonforetak på hobbybasis?
Pass på hvis du driver ENK som er definert som hobbyvirksomhet. Det øyeblikket du nærmer deg 50 000 kroner i årsomsetting blir du sannsynligvis regnet som selvstendig næringsdrivende. Da får du bokføringsplikt og må føre regnskap.
Hvis du allerede nå vet at du kommer til å gli over i de næringsdrivendes rekker, anbefaler vi at du begynner med regnskapsføringen så tidlig som mulig. Da er det enklere å unngå rot og uklarheter, og risikoen for å få Skatteetaten på nakken blir lavere. Sett deg også godt inn i når du plikter å registrere foretaket i Mva-registeret.