Gratis fakturaprogram for bedrifter og privatpersoner: Vi tester alternativene
På jakt etter et gratis fakturaprogram som kan brukes av både bedrifter og privatpersoner? Slike finnes det veldig mange av, men det er kun et fåtall som er basert på norsk lovgivning. Vi har testet de mest aktuelle alternativene som er nettbaserte. Her kan du lese om hva som er gratis, hva som er tilleggstjenester, og hva vi mener er de beste løsningene.
Kortversjon for deg med dårlig tid
- Bruk et fakturaprogram som er basert på norsk lovgivning.
- Debet og Fakturert er to av de beste alternativene.
- Du kan sende EHF-faktura med gratisprogrammene, men dette er en av flere tilleggstjenester du må betale for.
- Husk at hvis du driver næringsvirksomhet må du fakturere og dokumentere i henhold til bokføringsloven.
- De fleste småbedrifter bør ha et regnskapsprogram som lar deg fakturere uten begrensninger.
Gratis fakturaprogram fra Debet
Debet sin forretningsmodell er det som på dårlig norsk kalles «freemium». Det vil si at de grunnleggende tjenestene er gratis, men for å få flere funksjoner og muligheter må du betale.
Deres gratis fakturaprogram kan brukes av både bedrifter og privatpersoner. Her får du ingen begrensninger i antall faktura du kan sende, og malen som brukes er til enhver tid oppdatert i henhold til lover og regler.
I praksis fungerer dette ved at du oppretter fakturaen i Debets nettbaserte system. Deretter må du laste ned fakturaen som en PDF-fil. Filen sender du i en e-post, eller du skriver den ut og sender den i et brev. Du kan sende EHF-faktura i programmet, men dette vil i så fall koste 25 kroner per stykk.
Det du ikke får mulighet til er blant annet dette:
- Egen logo på faktura
- Massefakturering
- Purring på forfalt faktura
- Din egen standardtekst på faktura
- Standard emnetekst og e-posttekst
For å få disse og flere andre funksjoner må du oppgradere. Prisen for den utvidede versjonen av programmet er 49 kroner per måned.
Konklusjon:
- Godt alternativ dersom du kun trenger fakturaprogram.
- Forutsetter at du ikke har behov for slikt som egendefinert tekst og logo på fakturaene, massefakturering, EHF-faktura, med mer.
Gratis fakturaprogram fra Fakturert
Som Debet tilbyr Fakturert det vi kan kalle gratis fakturaprogram uten at det blir misvisende. Programmet kan brukes også av privatpersoner, og det er ingen begrensninger i antallet regninger du kan opprette.
Det meste foregår i praksis akkurat slik det gjør hos Debet. Forskjellen ligger i det at Fakturert tilbyr ingen oppgradert versjon. I stedet tjener de seg noen kroner for eventuelle tilleggstjenester som er tilgjengelig for alle brukere.
Ekstra tjenester:
- Fakturert sender fakturaen per brev på dine vegne
- EHF-faktura
- SMS-varsel
- Purring og inkasso
Konklusjon:
- Bra tilbud for både bedrifter og privatpersoner som vil ha et gratis fakturaprogram.
- Vi synes det er et stort pluss at du kan sende faktura i e-post direkte fra løsningen (gratis).
Gratis fakturaprogram fra Conta
Oppdatering!
Conta har sluttet å tilby det de kalte gratis fakturaprogram, noe som jo er like greit siden det egentlig ikke var gratis.
Conta er et typisk eksempel på hvordan freemium ikke burde være. Du kan bruke deres fakturaprogram gratis 20 ganger. Deretter må du betale ganske mye for hver faktura du sender.
Så snart du har sendt den 11. betalte fakturaen i måneden har du brukt like mye penger som det et fullspekket regnskapsprogram som Luca koster. Fra og med den 12. fakturaen begynner prisforskjellen å balle på seg. I Luca får du ubegrenset antall eFaktura, e-postfaktura og EHF-faktura inkludert.
Det samme regnestykket gjelder også den begrensede versjonen av Contas eget regnskapsprogram, men her får du transaksjonskostnader på toppen (kun e-postfaktura som er ubegrenset i Conta).
Konklusjon:
- Uansett hvordan du snur og vender på det - å markedsføre dette som gratis fakturaprogram er lite presist.
- Kun de første 20 fakturaene er gratis å sende. Deretter må du betale mye for hver enkelt faktura, til og med de du sender via e-post.
- Kan ikke brukes av privatpersoner (du må ha organisasjonsnummer).
Gratis fakturaprogram best i test?
Det er neppe hensiktsmessig å lage en test for å finne ut hva som er det beste fakturaprogrammet. Løsningene er forskjellige, og spørsmålet er om valget ditt passer til behovet.
Hvis du driver næringsvirksomhet og skal sende flere faktura råder vi deg til å finne et program som gir deg muligheten til å ha egen logo på fakturaen, og som tar vare på alle bilagene for deg.
Du kan selv teste de fleste fakturaprogram og regnskapsprogram gratis i 30 dager.
Kan du sende faktura som privatperson?
Jada, det kan du. Her kom det en lovendring i 2014. I dag er det ikke noe i veien for at også privatpersoner sender faktura, men da må det du tar betalt for kunne defineres som hobbyvirksomhet. Det vil gjelde for de fleste som omsetter for under 50 000 kroner per år.
Typiske eksempler når privatpersoner kan fakturere:
- Salg av noe du har produsert på hobbybasis.
- Korttidsutleie av hytte, bolig, båt eller lignende.
- Småjobber for andre.
Husk at eventuelle inntekter skal skatteberegnes, og du må selv sørge for å få dette inn i skattemeldingen.
Hva er best - fakturaprogram eller regnskapsprogram?
Det er naturligvis ikke noe poeng å skaffe seg regnskapsprogram dersom du ikke skal føre regnskap. Det du imidlertid bør være oppmerksom på er at å sysle med to separate program er lite gunstig, også prismessig.
Driver du enkeltpersonforetak med lav omsetning? Ha i mente at hvis inntektene øker og du får regnskapsplikt, vil det være både mer plunder og dyrere å sysle med to program i stedet for ett.
Vår egen løsning gir deg ubegrenset mengde fakturaer. I Luca er det ingen ekstra kostnad om du vil sende EHF-faktura, eFaktura eller e-postfaktura. Du kan tilpasse med egen logo og tekst, sende massefaktura eller abonnementsfaktura, og alle regningene dine bokføres automatisk. Mye mindre pes og ingen overraskelse i pris.
Våre anbefalinger:
- Privatperson – Velg en gratis løsning hvis du bare skal fakturere.
- Enkeltpersonforetak – Skaff et regnskapsprogram som håndterer flere typer faktura, sjekk alternativene før du velger, sammenlign hva du får med, og regn over hva du må betale totalt.
- Aksjeselskap - Du har ikke noe valg, og plikter å føre regnskap i et regnskapsprogram eller økonomisystem.