Hvis du har kjøpt noe mat eller drikke som i forbindelse med bedriften din, kan du føre dette inn i regnskapet ditt. I denne hjelpeartikkelen går vi gjennom noen generelle regler for føring av mat og drikke.
Les mer om vår chat med regnskapsfører her.
For å sette det litt på spissen: Staten er i utgangspunkt litt skeptisk til at folk fører mat og drikke som utgifter i bedriften. Hvorfor det? Jo, fordi risikoen er at de som har en bedrift “lurer” privat konsum inn i bedriftsregnskapet sitt og tar skattefradrag for det som er privat konsum.
Derfor er det i utgangspunktet som følgende: betaler en bedrift mat og drikke for eieren eller ansatte, så skal det rapporteres inn som en skattepliktig fordel (tenk: litt som lønn) for vedkommende, som personen da må skatte av (som man betaler skatt på vanlig lønn).
Det finnes likevel noen unntak, og nedenfor går vi gjennom de vanligste unntakene.
Bedriften kan helt fint kjøpe inn f.eks. lunsj til de ansatte, og det er mulig å unngå at dette må meldes inn som en skattepliktig fordel for de ansatte. Det man da må gjøre er å legge et kantinetrekk inn på lønnsslippen. Dermed trekkes den ansatte for litt lønn hver måned, slik at den ansatte i prinsipp betaler til bedriften for lunsj. Da er kemneren fornøyd - de ansatte har jo da ikke fått noe skattepliktig fordel, de har betalt for det. I vårt regnskapssystem kan du enkelt legge til kantinetrekk på ansatte når du betaler ut lønn. Forøvrig burde de ansatte trekkes minst for arbeidsgivers selvkost for råvarene som spises.
Overtidsmat er et av unntakene, men det finnes likevel noen krav. Disse kravene gjelder både for enkeltpersonforetak, eier av aksjeselskapet eller ansatte.
Dekker arbeidsgiver mer enn 200,- per dag, blir bare det beløpet som går over grensen skattepliktig. Merk at leveringskostander inngår ikke i beløpet på 200,-, så disse kan dekkes i tillegg.
Det har ingenting å si når den ansatte spiser maten, så lenge de jobber mer enn 10 timer den aktuelle dagen.
Enkel bevertning, mat og drikke, ikke brennevin.
Har du hatt et møte med kunder, hvor du for eksempel har spandert lunsj på kunden din? Dette kalles for ofte for “representasjon” og har egne regler.
Hvis utgiften gjelder for beløp under beløpsgrensen, føres det mot 7350 Representasjon, fradragsberettighet. Hvis beløpet overstiger beløpsgrensen, skal hele beløpet føres mot konto 7350 Representasjon, ikke fradragsberettiget.
Brennevin er drikke som har 20 års aldergrense i Norge, og det er aldri fradrag for dette. Dette gjelder også i tilfeller hvor man ellers har holdt seg under beløpsgrensen på 500,-. Hvis kvtteringen/fakturaen for kjøpet inneholer brennevin, får du ikke fradrag for noe annet på kvitteringen.
Du får fradrag for mat og drikke du skal selge videre hvis selskpet er mva-pliktig. Det er bare selskap som faktisk driver med produksjon av mat, salg av mat eller servering som kan få mva-fradrag på kjøp av mat og drikke (når det skal selges videre). Hvis selskapet ditt ikke driver med salg av mat og drikke, vil du ikke få mva-fradrag.
Enkelt, rimelig og bekymringsfritt regnskap for små bedrifter.
For kun 99,-/måned kan du fakturere dine kunder, holde regnskapet under kontroll, og rapportere det staten skal ha.
Prøv gratis i 30 dagerRelaterte artikler