Sende faktura som privatperson: Dette er reglene

Ben Fischer

Tar ca 5 minutter å lese

Privatpersoner kan fint sende faktura for blant annet småjobber og utleie. Imidlertid er det krav til hvordan du utsteder salgsdokumentet, selv om du ikke driver med næringsvirksomhet. Dette kan du sette deg inn i her, så slipper du å komme på kant med loven.

Krav til faktura og andre salgsdokumenter

En faktura er et salgsdokument på lik linje med for eksempel en kvittering du får ut av kassaapparatet eller betalingsterminalen. Bokføringsloven sier at dokumentet må inneholde blant annet følgende:

  • Nummer på dokumentet, i dette tilfelle et fakturanummer
  • Dato
  • Navn på selger og kjøper
  • Ytelsen du selger og omfanget, for eksempel 2 timer undervisningshjelp eller 3 timer snømåking.
  • Summen du skal ha betalt og eventuelt betalingsforfall.

Noen av disse punktene, for eksempel kravet til navn, kan droppes ved kontantsalg. Men, på en faktura skal det altså stå navn på kjøper og selger, også når du fakturerer som privatperson.

For næringsdrivende er det flere krav til hva som må med på fakturaen, for eksempel merverdiavgift og organisasjonsnummer.

Hva kan du fakturere med som privatperson?

Den sikreste og beste måten å fakturere på er å bruke et velutviklet regnskapsprogram. Da blir fakturaen riktig, og du får oppbevart regnskapet i henhold til bokføringsloven.

Som privatperson har du i utgangspunktet neppe bruk for en fakturaløsning du må betale for. Dette kan imidlertid endre seg raskt. Det skal ikke mye omsetning til før du blir regnet som selvstendig næringsdrivende. Hvis det skjer er det både mer ryddig og enklere å bruke et proft regnskapsprogram fra starten av.

Hvis du vet at faktureringen blir en sjeldenhet er det et kurant alternativ å bruke et gratis fakturaprogram. Disse finnes det mange av, men alle er ikke like ærlige i måten de markedsfører seg på.

Gratis fakturaprogram

Vi har tidligere skrevet en liten guide for de som er på jakt etter et gratis fakturaprogram. Kortversjonen er at det som er gratis er som regel kun bruken av selve programmet. Så spørs det hvilken type faktura du skal sende.

  • EHF-faktura: Denne må du betale for fordi de som står bak betalingsløsningen tar et gebyr.
  • Vipps-faktura: Denne må du også betale for av samme grunn som for EHF.
  • E-faktura: Joda, du må vanligvis betale også for denne, selv om det egentlig er grådig gjort av de som tilbyr det «gratis fakturaprogrammet».
  • E-postfaktura: En e-postfaktura betyr at regningen er et PDF-dokument som koster null kroner å både opprette og å sende. Denne bør koste null kroner.

Skal du bare sende én eller noen få fakturaer? Bruk for eksempel Debet.no eller Fakturert.no. Der slipper du å betale noe hvis du velger å sende e-postfaktura.

Sende faktura med mal fra Word

Selv om du juridisk sett kan bruke en mal i f.eks. Word bør dette unngås, og spesielt hvis du vet at virksomheten kommer til å bli mer omfattende. Et regnskapsprogram sørger for at fakturaene og bokføringen blir i henhold til regelverket.

Har du lest på nett at du ikke kan bruke et Word-dokument som faktura? Det stemmer ikke. Du har faktisk lov å bruke tekstbehandlings- og regnearkprogrammer til fakturering, men med en spesifikk forutsetning. Fakturaen må skrives ut på blanketter som er nummererte på forhånd. Nummersekvensen må nemlig være kontrollerbar.

Å bare skrive ut på vanlig papir vil bryte med bokføringsloven og tolkningen av Norsk bokføringsstandard. Hvorfor? Jo, fordi i program som Word og Excel er det mulig å endre nummersekvensen i etterkant.

I praksis betyr det at du må kjøpe blankettene, og deretter følge nummersekvensen på blankettene hvis du skal sende flere fakturaer.

Du finner som regel nummererte fakturablanketter i bokhandelen eller papirhandelen.

Viktig at du forstår forskjellen på hobby- og næringsvirksomhet

Om inntekten er skattefri kommer blant annet an på summen, og om det du tar deg betalt for kan defineres som såkalt hobbyvirksomhet. Inntekter fra hobby kan være skattefrie, mens næringsinntekt alltid er skattepliktig. Hvor grensen går er ikke så veldig klart definert i lovverket, men her er prinsippene for hva som regnes som hobbyvirksomhet:

  • Omfanget er lite, for eksempel hvis du selger hjemmestrikkede luer en gang i blant.
  • Aktiviteten har preg av å være hobby eller engangshendelser, for eksempel hvis du snekrer litt for naboen.
  • Inntektene er ikke spesielt større enn utgiftene.

En hobbyvirksomhet blir fort næringsvirksomhet med en gang du begynner å tenke profitt. Som en hovedregel kan du anse 50 000 kroner i omsetning per år som stedet grensen går ved. Men, husk likevel at definisjonene og skillet ikke bare defineres av selve omsetningen.

Det er heller ikke noen skandale å drive næringsvirksomhet, snarere tvert i mot. Da har du også fradragsrett for utgifter, og du kan omsette for så mye du klarer.

Alternativ til å fakturere som privatperson

For småjobber (i motsetning til om du selger en vare) kan du også ta deg betalt i form av lønn, som et alternativ til å sende faktura. Husk da at dersom lønnen er skattepliktig skal arbeidsgiveren trekke deg for skatt.

Normalt skal arbeidsgiveren også betale arbeidsgiveravgift, selv om arbeidsgiveren er en privatperson. Dette kommer an på summen som skal betales i lønn, om arbeidsgiveren skal ha fradrag for lønnsutbetalingen, eller om arbeidet foregår i hjemmet eller fritidsboligen.

Inntekt som ikke er skattepliktig:

  • Arbeidsoppdrag i arbeidsgivers hjem eller fritidsbolig for inntil 6 000 kroner per år.
  • Arbeidsoppdrag utenfor arbeidsgivers hjem for inntil 1 000 kroner per år.

Du kan ha oppdrag for flere arbeidsgivere i løpet av året og dermed tjene mer skattefritt, men så snart totalsummen nærmer seg 50 000 kroner begynner det å lukte næringsvirksomhet av det du selger. Da blir det også skatteplikt.

I tvil? Les mer om skatteplikt for småjobber på Skatteetaten.no eller ring din lokale kemner og be om råd.

Oppstart & Etablering

Tips og triks om det å starte opp

Markedsføring, salg og vekst

Du må selge for å tjene penger

Regnskap & Rapportering

Før regnskap og myndighetsrapportering effektivt

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer