10 måter å finansiere bedriften din på
Det koster penger å starte opp og drive en bedrift. Akkurat hvor mye du trenger for å finansiere oppstart, avhenger både av selskapsform og forretningsidé. Du må ha 30.000,- i aksjekapital for å etablere et AS. Hva du har behov for utover dette er det bare du som vet. I denne artikkelen går vi igjennom de 10 vanligste måtene å finansiere bedriften din på.
1. Bruk egenkapital
Fordelen med å bruke egne oppsparte midler til å finansiere oppstart og utvikling er at du ikke vil stå i gjeld til andre enn deg selv i etterkant. Deilig!
2. Lån av venner og familie
Det du har behov for utover dine egne penger kan du skaffe andre steder. For eksempel ved å låne av venner og familie. Da slipper du sannsynligvis unna både renter og byråkrati, og det er fort gjort å få pengene inn på konto.
Det som er viktig å huske på når du låner av folk du kjenner, er å være nøye med å skrive kontrakt for lånet.
Det kan føles som at det er unødvendig med en skriftlig avtale mellom to mennesker som kjenner hverandre godt. Saken er at det er minst like viktig for både ditt, de du låner av og ikke minst forholdet dere imellom sitt vedkommende at lånet behandles som en profesjonell avtale.
3. Få kundene til å betale på forhånd
Noen kunder kan være villige til å betale på forskudd for varen eller tjenesten du skal utføre for dem. Får du folk til å betale på forhånd, er det også et bevis på at konseptet ditt vil slå an.
Et klassisk og inspirerende eksempel på en som har gjort suksess med en forhåndsbetalingsmodell:
- Michael Dell ble multimilliardær ved å få kundene til å betale på forhånd for DELL-datamaskiner som ikke var bygget enda.
Finner du ikke én eneste kunde som er villig til å betale på forhånd? Da er dette kanskje en indikasjon på at ideen din ikke var det helt store likevel.
4. Start en Crowdfundingkampanje
Crowdfunding eller folkefinansiering er også en super måte å validere forretningsideen din på samtidig som du sikrer deg tidlige inntekter. Gjennom en crowdfundingkampanje averterer du for forretningsideen din, og forteller verden hvor mye penger du trenger for å få gang på produksjonen.
Det fins forskjellige typer crowdfunding. Den vanligste er donasjonsbasert, og er myntet på de som rett og slett bare vil støtte bedriften din ved å bidra til finansieringen. En annen mulighet er at de ved å delta i kronerullingen faktisk betaler for produktet på forhånd (litt på samme måte som vi snakket om ovenfor).
5. Få lengre betalingstid fra leverandører
En annen mulighet er å be leverandører om å gi deg lengre betalingstid på fakturaene de sender deg. Slik får du muligheten til å hanke inn penger fra kundene dine først.
6. Sjekk Innovasjon Norge og offentlige støtteordninger
Staten har behov for at enda flere arbeidsplasser skapes privat her i landet, og det finnes en hel del aktuelle støtteordninger for gründere. På Altinn finner du en oversikt over hva som er tilgjengelig. Du kan filtrere etter formål og bransje for å finne de ordningene som kan passe for deg.
Ellers er nettsidene til både Forskningsrådet, Skattefunn og EU verdt å sjekke ut for dem som har etableringsplaner av en viss størrelse og skala.
Innovasjon Norge har flere finansieringsordninger for oppstartsbedrifter, både tilskudd og såkalte oppstartslån. Det stilles som regel krav til nyskaping og planer om internasjonalisering, men ikke i alle tilfeller. Innovasjon Norge har også et distriktsfokus, og gir også støtte til de som skaper arbeidsplasser lokalt.
7. Behold dagpenger fra NAV under oppstart
Mottar du dagpenger fra NAV kan du søke om å få beholde støtten mens du etablerer egen bedrift i en periode på inntil 12 måneder.
Hva som skal til for å få beholde dagpengene under etablering har vi forklart i denne artikkelen.
8. Finn en investor
I et aksjeselskap kan du ta inn en investor. Vedkommende betaler penger inn i selskapet, og får så en eierandel i selskapet (aksjer).
Det er ikke enkelt å finne en investor, men det hjelper om du kan vise til tidligere suksess.
Et godt startpunkt for investorjakten er å ta en prat med noen av akseleratormiljøene i Norge, for eksempel The Factory.
9. Ta opp forbrukslån
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, som betyr penger lett tilgjengelig på konto, uten krav til at du setter noen av eiendelene dine til pant for lånet. Disse lånene kan ha svært høye renter, så du bør kunne betale tilbake pengene rimelig kjapt.
Du blir forøvrig personlig ansvarlig for lånet. Skulle det ikke gå så bra med bedriften din som du håper på, risikerer du å gå personlig konkurs.
Forbrukslån bør ses på som en siste utvei (og helst som ingen utvei i det hele tatt) når du skal skaffe finansiering til bedrift.
10. Eller sikret banklån
Et sikret banklån har betydelig lavere rente enn forbrukslån fordi du stiller sikkerhet. Jo mer sikkerhet du kan stille med, desto lavere blir rentene.
Husk uansett at sikkerheten som regel betyr pant i din egen bolig. Den kan du med andre ord miste dersom du ikke klarer å tjene nok til å betale tilbake lånet.