Støtte fra Innovasjon Norge: Kan din bedrift få finansiering?
Innovasjon Norge har blant annet som mål å dyrke frem flere gode gründere og vekstkraftige bedrifter. Det høres fint og flott ut, men hva betyr dette for deg og ditt selskap? Joda, du kan få penger tildelt, men det kommer helt an på hvilken type varer eller tjenester du skal selge. Det skal helst være nyskapende, samt enten ha et internasjonalt potensial eller en klar verdi for ditt lokale næringsliv.
Husk at Innovasjon Norge tilbyr mer enn bare finansiering. Selv om din bedrift ikke nødvendigvis oppfyller kravene for å få økonomiske tilskudd, kan du ha nytte av å lese artikkelen.
Dårlig tid? Her er kortversjon:
- Det finnes mange andre kilder til finansiering enn Innovasjon Norge.
- Innovasjon Norge gir støtte både finansielt og i form av kunnskap.
- Innovative gründerbedrifter er et satsningsområde.
- Etablerte selskap kan søke om tilskudd til satsing i utlandet, utvikling, profilering og lignende.
- Bedrifter som driver innen landbruk og havbruk er også et satsningsområde.
- Innovasjon Norge har også et distriktsfokus, og gir støtte til blant annet bedrifter innen reiseliv.
- Kunnskapssenteret til IN tilbyr en rekke nyttige og gratis kurs.
- Nettverket til Innovasjon Norge kan være gull verdt for din bedrift, og du kan søke om støtte til å få din egen mentor.
- To av tre som søker om finansielt tilskudd fra Innovasjon Norge får ja.
- Ta en uformell prat med en av INs rådgivere før du søker om støtte.
- Få hjelp til å skrive søknaden fra noen som har relevant erfaring.
Finansiering uten Innovasjon Norge
Bedrifter som trenger finansiering har en rekke alternativer til støtte fra Innovasjon Norge. Av rene tilskuddsordninger er de lokale og regionale næringsfondene mest aktuelle. Oversikt over disse får du hos kommuneadministrasjonen der du bor.
På bloggen vår finner du informasjon om andre måter å få finansiert bedriften din på, for eksempel banklån, crowdlending og investorer.
Hva gjør Innovasjon Norge?
I korte trekk har Innovasjon Norge som formål å finansiere og øke kompetansen i norske bedrifter. De fokuserer spesifikt på selskap som skaper fremtidsrettede arbeidsplasser, og som har potensiale for vekst og eksport.
Støtten og tjenestene fra IN deles inn slik:
- Finansiering
- Rådgivning
- Kompetanse
- Profilering
- Nettverk
Finansieringsstøtten kan være rene tilskudd, lån, eller garantier overfor banker som stiller med lån, og ofte en kombinasjon av disse.
Finansiering for nye bedrifter
Innovasjon Norge har flere finansielle støtteordninger som er øremerket nye etableringer. Med «ny» menes det at foretaket ble registrert for mindre enn 3 år siden (i noen tilfeller inntil 5 år).
- Markedsavklaring – Du kan søke om midler til å teste det potensielle markedet ditt. Finnes det betalingsvillige kunder?
- Kommersialisering – Hvis det finnes et marked for idéen din kan du få støtte til å lansere den. Prosjektet må som regel enten ha et internasjonalt potensial for vekst, eller kunne bidra til et omstillingsdyktig næringsliv i distriktene.
- Oppstartlån – Innovasjon Norge yter oppstartlån på mellom 500 000 og 1,5 millioner kroner. Lånet kan være et supplement til, eller i stedet for støtte til kommersialisering. Sammen med kapital fra investorer skal lånet bidra til å finansiere selskapets etablering.
- Innovasjonslån – Det er mulig å søke om innovasjonslån på inntil 25 millioner kroner per bedrift. Lånet kan finansiere inntil 50% av behovet for kommersialisering, arbeidskapital, utvikling, omstilling, vekst og internasjonalisering.
- Innovasjonskontrakter – Leverandørbedrifter kan søke om tilskudd til et prosjekt som har en pilotkunde.
- Vekstgarantiordninger – Innovasjon Norge kan garantere for maksimalt 75% av et banklån på inntil 4 millioner kroner.
Hva gjør innovasjon Norge for etablerte bedrifter?
Det tilbys støtte også til andre enn gründere, for eksempel bedrifter som utvikler nye produkter eller tjenester, eller som trenger støtte til å komme i gang med eksport. Her vil INs kontorer og representanter i andre land kunne være til god hjelp.
Fokusområder:
- Finansiering av internasjonal satsning
- Rådgivning for eksport og internasjonal satsning
- Tilskudd til deltakelse på messer og til internasjonal profilering
- Kurs og kompetanseheving
Det er også en god del øremerkede midler som går til prosjekter innen landbruk. Du kan søke om støtte til slikt som investering i større landareal, omstilling til mer miljøvennlig drift, markedsføring, kurs og kompetanseheving, fornybar energi til virksomheten, og mye mer.
Dra nytte av kunnskapen, nettverket og mentorordningen
Ved siden av det finansielle, er kunnskap og kontakter Innovasjon Norges store styrke. De har blant annet et eget kompetansesenter som arrangerer en rekke nyttige og kurs. Disse koster det som regel ingenting å delta på, og de er åpne også for bedrifter som ikke søker om finansiell støtte.
Innovative bedrifter får hjelp til å bygge profesjonelle nettverk, og du som bedriftsleder kan søke om tilskudd til inntil 30 timer med veiledning av en mentor.
Sparringspartnerne kommer fra INS nettverk i næringslivet over hele landet. Slike kan være til stor hjelp i forhold til den praktiske driften av selskapet ditt, i tillegg til at du knytter til deg nyttige kontakter.
Hvem får støtte?
Kravene for å få tilskudd er at du forsøker å skape verdier gjennom innovasjon. Det gjør du ikke hvis du for eksempel skal etablere deg som pubeier, psykolog, snekker, frisør og så videre. Hvis du derimot har en god idé som kan kommersialiseres, og helst med potensiale til å kunne eksporteres til andre land, er Innovasjon Norge din venn.
Innovasjon Norge har samtidig et distriktsfokus. De gir støtte til bedrifter som aldri kommer til å eksportere noe, men som likevel kan bidra til økt aktivitet lokalt. Du finner gode eksempler på dette innen blant annet reiselivsnæringen.
Mer spesifikt:
- Du får et godt inntrykk av hva slags satsinger som kvalifiserer til hjelp når du ser på listen du finner på denne siden (last ned filen).
- Listen viser alle tildelinger for 2021, og du kan sortere etter blant annet fylke.
- Kanskje finner du en bedrift der som du kjenner til? I så fall har du samtidig funnet deg en kilde til nyttig informasjon før du eventuelt søker selv.
De fleste får faktisk ja på søknaden
I følge deres egen pressemelding i januar 2022, delte Innovasjon Norge ut over 9 milliarder kroner i 2021. Toppåret så langt var 2020, med hele 12,5 milliarder utdelte kroner. Sammenlignet med tidligere år representerer begge tallene en økning på omtrent 50%. Hovedårsaken til økningen er de ekstra behovene som koronapandemien har forårsaket.
Samtidig sier Innovasjon Norge selv at det også er en økning i antall nysatsinger. Vi har rett og slett mange driftige gründere i Norge, spesielt innenfor grønn industri og digital teknologi.
Snakk med Innovasjon Norge lokalt før du søker
Innovasjon Norge har regionale kontorer i alle fylker i Norge, samt i en rekke andre land. Der finner du rådgivere som kan hjelpe deg. Vi anbefaler at du tar en prat med disse før du eventuelt søker om støtte.
Avklar slikt som:
- Har din bedrift en realistisk mulighet til å få støtte?
- Hva kreves i søknaden?
- Bør du foreta endringer i bedriften eller prosjektet før du søker?
Det kan også være en fordel at rådgiverne hos IN allerede er kjent med hva bedriften din driver med når de senere mottar søknaden.
Her finner du kontaktskjema til INs Vekst- og gründersenter. Send inn, så får du høre fra en av deres lokale rådgivere.
Skaff deg hjelp til søknaden
Det er godt mulig det finnes bedrifter som får avslag på søknaden om støtte fra Innovasjon Norge, selv om de er godt kvalifiserte. Søknadene kan være mangelfulle på ett eller flere områder, rett og slett fordi den som skrev den manglet relevant erfaring.
Vi har en rekke firmaer i Norge som spesialiserer seg på å skrive søknader på vegne av andre bedrifter. Selv om IN neppe er særlig begeistret for denne typen virksomhet, er det ikke til å stikke under en stol at profesjonell hjelp øker sjansene for å få ja. Vårt tips er at du vurderer en slik løsning.
Alternativet er å ta kontakt med andre selskap som har fått støtte fra IN. De fleste som har gått igjennom prosessen vil kunne være til hjelp når din bedrift skal søke.