Alt du må vite om skatt for AS
Her får du en enkel innføring i alt som har med skatt for AS å gjøre, eller såkalt selskapsskatt som det egentlig heter. Vi går igjennom hvordan skatten beregnes, når og hvordan den skal betales, og hvordan du unngår renter for restskatt.
Grunnleggende om skatt for aksjeselskap
Alle aksjeselskap betaler det vi kaller selskapsskatt. Selskapsskatten beregnes av overskuddet i selskapet, og har ingenting med mva, lønn eller skatt på utbytte å gjøre.
Forskjellen på personskatt og selskapsskatt:
- Du er ansatt i ditt eget aksjeselskap og mottar lønn.
- Det beregnes personskatt av lønnen, og dette betaler du til kemneren fortløpende ettersom lønnen utbetales.
- Lønn er blant utgiftene som reduserer overskuddet i selskapet.
- Når året er ferdig beregnes det selskapsskatt av overskuddet som selskapet sitter igjen med.
Beregning av skatt for AS
Overskuddet i selskapet = salgs- og driftsinntektene for hele året minus alle utgiftene som gir rett til skattefradrag.
Eksempel:
SKATTEBEREGNING | SUM |
---|---|
Inntekter | 500 000 kr |
Utgifter | 225 000 kr |
Overskudd | 275 000 kr |
22% skatt av overskudd | 60 500 kr |
Dette året måtte altså aksjeselskapet betale 60 500 kroner i selskapsskatt.
Som du ser er det viktig å få med alle utgifter som gir rett til fradrag. Klikk på lenken for å lese en gjennomgang av skattefradragene du får i et AS.
Når må et AS betale skatt?
Her gjelder det å holde tunga rett i munnen fordi aksjeselskapene betaler egentlig skatt på etterskudd, men det kalles likevel forskuddsskatt.
Slik foregår det:
- Selskapet har et overskudd i et gitt regnskapsår, for eksempel 2021.
- Skatten på 22% av overskuddet betales i to like terminer etter regnskapsårets slutt, henholdsvis innen 15. februar og 15. april 2022.
- Selve skatteoppgjøret som er basert på den innleverte skattemeldingen, kommer høsten 2022.
- Selskapet får da enten penger tilbake eller må betale restskatt.
Forskuddsskatt her betyr altså det at aksjeselskapet betaler skatten før skatteoppgjøret er ferdig, men likevel etter at inntektsåret er omme. Dette i motsetning til enkeltpersonforetak. Et ENK betaler faktisk forskuddsskatt fire ganger i løpet av det aktuelle inntektsåret.
Hvordan vet et AS hva forskuddsskatten er?
Selskapsskatten som betales på forskudd beregnes ut i fra siste års skattefastsetting, det vil si skatten aksjeselskapet betalte forrige regnskapsår.
Summen som skal betales fremgår av en såkalt forskuddsskatteseddel. Selskapet får tilsendt seddelen fra Skatteetaten ved utgangen av året.
Eksempel:
- Skatteoppgjøret i oktober 2021 viste at Kakebakeriet AS måtte betale 200 000 kroner i skatt for regnskapsåret 2020.
- Forskuddsskatten for Kakebakeriet AS for det påfølgende regnskapsåret 2021 blir dermed også 200 000 kroner.
- Kakebakeriet AS mottar forskuddsskatteseddel ved utgangen av 2021.
- Basert på dette betaler selskapet forskuddsskatt på 2 ganger 100 000 kroner i februar og april 2022.
- Skatteoppgjøret i oktober 2022 vil vise om Kakebakeriet AS skylder skatt, eller har penger til gode.
Skatt for nyregistrerte aksjeselskap
Hvis du registrerer AS i løpet av for eksempel 2022, skal du ikke betale skatt før 2023. Samtidig har du da ingen skattehistorikk, og skatten blir derfor beregnet ut i fra den første skattemeldingen du sender inn (frist for innsending er 31. mai).
Som nyregistrert AS trenger du derfor ikke betale den såkalte forskuddsskatten. Du kan vente til skatteoppgjøret kommer i oktober. Skatteetaten sender da en faktura på restskatt for 2022.
Du kan også frivillig betale forskuddsskatt, og dermed få det samme skatteoppgjøret som veletablerte aksjeselskap. Det gjør du ved å gå til Skatteetatens nettsider der du oppretter KID-nummer og får betalingsinformasjon.
Fordelen med det sistnevnte er at du slipper å måtte betale alt på en gang. Kanskje mangler du likviditet senere? I tillegg slipper du også hele eller deler av en eventuell rente på restskatten.
Slik unngår du renter på restskatt
Som nevnt skal forskuddsskatt betales innen 15. februar og 15. april, og summen er beregnet ut i fra skatteoppgjøret året før.
Utfordringen for mange er at overskuddet kan ha økt betraktelig. Forskuddsskatten blir da for lav, og selskapet får en høy restskatt som må betales etter skatteoppgjøret på høsten. Differansen mellom innbetalt skatt og skyldig skatt blir det beregnet renter av.
- Løsning: Du kan betale tilleggsforskudd.
- Hvis tilleggsforskudd er betalt innen 31. mai unngår du rentebelastning på restskatten.
Bokføring av skatteoppgjøret
Når du driver et aksjeselskap eller annen form for næringsvirksomhet er det viktig å føre et korrekt regnskap. Både for å unngå å betale mer skatt en du er pliktig til, og for å unngå surr og trøbbel med myndighetene. Rot i regnskapet kan koste mye penger og tid!
Det er også viktig å få bokført skatteoppgjøret korrekt. I Luca får du hjelp hele veien, også til alt som har med skatt å gjøre.
Systemet forteller deg for eksempel hvilke kontoer du skal bruke til å bokføre forskuddsskatt, restskatt, skatt til gode og så videre. Du får veiledning til alle sluttposteringen når du lukker regnskapet, og du kan bruke vår tilleggsmodul til å opprette skattemelding, næringsrapport og årsregnskap for deg.