Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Avvikling


Hva er avvikling?

Avvikling er en stans, eller nedlegging, av bedriften. Staten skiller mellom avvikling og sletting av et selskap, og avviklingen er prosessen fra man har bestemt seg for å avslutte og frem til selskapet blir meldt slettet.

Hvordan å avvikle og slette et selskap

Først tar selskapets generalforsamling en avgjørelse på at selskapet skal avvikles, og melder dette inn til Brønnøysundregisteret. Deretter begynner avviklingsprosessen mot sletting av selskapet. I vår artikkel om avvikling og sletting av aksjeselskap kan du lese mer om hvordan du gjør dette, og hvordan vi kan hjelpe deg på veien.

Spørsmål og svar

Kan vi avvikle selskapet selv om det ikke har nok penger til å dekke sin gjeld?

Kravet for å kunne gjennomføre en frivillig avvikling av selskapet er at selskapet har nok penger til å betale det de skylder, men ingen regel uten unntak. Hvis kreditor inngår en gjeldsordning, eller aksepterer at en annen part tar på seg gjelden, kan man i disse tilfellene gjennomføre frivillig avvikling likevel.
Hvis selskapet ikke klarer å betale ned det de skylder, må selskapet melde konkurs.

Hva gjør vi med skattemeldingen?

Selskapet må levere en skattemelding for perioden frem til slettedatoen. Denne skattemeldingen er ofte en forhåndsfastsatt skattemelding, og må inneholde selskapets inntekter og kostnader frem til selskapet er meldt slettet. Dette betyr også at selskapet må registrere alle utgifter og inntekter, også de som er forventet frem til slettedatoen.

Eksempel: Et selskap forventer å få inn renteinntekter på sin konto i avviklingsperioden. Selv om de på dato for levering av skattemeldingen ikke har mottatt disse pengene enda, skal det estimeres og registreres i skattemeldingen som inntekt.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer