I et aksjeselskap tilsier handleplikten at dersom egenkapitalen er for lav, så MÅ styret handle.
Dette er veldig viktig å kjenne til for alle som sitter i et styre!
Dersom egenkapitalen er for lav ihht bedriftens virksomhet, så må styret
Dersom tiltakene ikke fører fram, må styre foreslå å oppløse selskapet. Ja, det leste du riktig! 😮
Handleplikten skal sørge for at alle aksjeselskap har tilstrekkelig egenkapital - slik at vi unngår en situasjon der det er altfor mange aksjeselskaper der ute som egentlig er konkurs, og som det er livsfarlig å selge på kreditt til.
Noe av det beste med et aksjeselskap er at det etablerer et skille mellom personlig økonomi og bedriftens økonomi. Skulle det gå dårlig med bedriften, så er risikoen begrenset til de pengene som er satt inn i bedriften. Eierne kan “beholde husene og sparepengene sine”, det er “bare” bedriften som blir borte.
MEN: Det er et farlig sprekk i denne muren mellom bedriftens og privat økonomi - og det er nettopp handleplikten! Styremedlemmer som ikke passer på å følge handleplikten, kan risikere personlig ansvar. 🤯
Tenk om bedriften inngår store forpliktelser, f.eks. tar opp et lån eller kjøper noe dyrt på kreditt, etter at egenkapitalen er for lav (og handleplikten er til stede!): Da vil kanskje de som bedriften skylder penger til senere prøve seg på å hente disse pengene fra enkelte styremedlemmer som ikke har fulgt handleplikten - med all risiko det medfører for privat økonomi!
Denne risikoen kan håndteres på en enkelt måte:
Dersom du skal sitte i styret til et annet aksjeselskap vil vi derfor anbefale deg å ha handleplikten i bakhodet!
Handleplikten reguleres i aksjeloven, og det er bare et par setninger å lese - se her.