Regnskapsordbok
Fant ingen treff på dette søket

Fritatt for mva


Hva vil det si å være fritatt for mva?

Dersom bedriften din er fritatt for mva, vil det si at den ikke skal beregne mva i prisen på noen bestemte varer som selges. Disse varene følger såkalt nullsats, men omsetningen fra disse skal fortsatt føres opp i mva-meldingen og bedriften skal registreres i mva-registeret dersom beløpsgrensen nås. Bedriften følger altså merverdiavgiftsloven og kan ved registrering i mva-registeret få mva-fradrag for innkjøp av ting til virksomhetens bruk.

Det er ofte slik at bedriften i tillegg selger varer hvor mva medregnes i prisen, dette løses i mva-meldingen ved at omsetningen fra ordinært og fritatt salg får hver sin post.

Hvilke varer er fritatt for mva?

Det finnes flere varer som er fritatt for mva. Blant disse finner vi aviser, bøker, bruktbiler og varesalg til utlandet.

Fritatt for mva er forskjellig fra unntatt mva

Når en bedrift selger en vare med nullsats, heter dette fritatt omsetning. En butikk kan gjerne selge matvarer (15% mva), tobakk (25% mva) og aviser (0% mva, nullsats). Omsetningen fra avisene skal også føres opp i mva-meldingen, men det skal ikke legges til mva i prisen.

Her skiller vi mellom fritak og unntak. Dersom bedriften er unntatt mva, skal det verken legges til mva på salget eller meldes inn noe som helst vedrørende mva til skatteetaten. En bedrift med mva-unntak kan se bort fra merverdiavgiftsloven, trenger ikke å mva-registrere seg og får følgelig ikke mva-fradrag for ting som kjøpes inn til bruk i bedriften. Eksempler på mva-unntatte virksomheter kan være universiteter og medisinske institusjoner, inntekten deres er dermed unntatt mva.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer