Starte firma alene eller sammen med noen
Å starte firma alene gir 100% eierskap og kontroll over både beslutninger og økonomi. Samtidig blir du også 100% ansvarlig for alt du gjør, og for alt som må gjøres. Starter du firma sammen med andre vil naturligvis både ansvar og kontroll fordeles.
Begge løsninger har sine fordeler og ulemper. I denne artikkelen går vi igjennom de viktigste momentene du bør vurdere før du velger.
Fordeler ved å starte firma alene
Å ha friheten til å jobbe når man vil uten å måtte ta hensyn til andre enn seg selv, er det som motiverer mange til å starte eget firma.
Bestemmer du deg for å drive alene kan du følge drømmen din uten å måtte inngå kompromiss med en partner. Dessuten slipper du å dele overskuddet med noen!
Og, når du tar alle avgjørelser på egenhånd slipper du å bruke tid på møter, noe som ofte kan bety økt effektivitet. Uoverensstemmelser vil oppstå i alle typer forhold der mye står på spill for begge parter.
Driver du alene slipper du å gå rundt å irritere seg over en samarbeidspartner som viser seg å ha dårligere arbeidskapasitet enn deg, og som ser ut til å ha tanker og planer om bedriftens utvikling som ikke går overens med dine egne.
Fordeler oppsummert:
- Frihet til å bestemme egen arbeidstid og innsats
- Ingen uenighet med partnere
- Du beholder alt overskudd selv
- Mulig å drive som enkeltpersonforetak
Du kan kjøpe den hjelpen du trenger
Den som starter firma alene vil oppleve en utrolig utvikling, både personlig og profesjonelt. Læringskurven blir bratt når du må lære alt på egenhånd.
Samtidig er det ingen som kan absolutt alt, noe som heller ikke er en forutsetning for å starte for seg selv.
Ofte er det en god løsning å betale for den kompetansen du eventuelt mangler. Du kan for eksempel hyre en frilansskribent til å skrive en søkemotoroptimalisert (SEO) bedriftsblogg, eller en grafisk designer til å utarbeide nettsiden og markedsføringsmaterialet.
Ulemper ved å starte firma alene
Å starte firma uten en samarbeidspartner har utvilsomt også sine baksider. Ikke bare i oppstartsfasen, men også når selskapet skal drives.
Det kan oppleves krevende og overveldende å sitte med alt ansvaret alene. Det kan også bli ensomt å ikke ha hjelp til utfordringer og problemer, eller noen å dele oppturer og nedturer med.
Starter du selskapet på egenhånd vil du også være alene om den finansielle risikoen. Går bedriftseventyret ditt ad undas, må du rydde opp i økonomien uten hjelp. Derfor er det viktig at du vurderer den finansielle risikoen nøye før du velger selskapsform.
Ulemper oppsummert:
- Ingen deling av arbeidsoppgaver og ansvar
- Du er alene om all finansiell risiko
- Ingen sparringspartner for idéarbeid og problemløsning
- Det kan oppleves som ensomt å drive firma alene
Fordeler ved å starte firma med en partner
Som bedriftseier skal du sjonglere mange forskjellige hatter. Du skal ha koll på administrasjon og økonomi, produktutvikling, kundeservice, salg og markedsføring.
Finner du deg en partner som er god på det du ikke er så god på, kan dere få til et fruktbart samarbeid. Det er også fint å ha en partner som matcher deg personlighetsmessig, og som du har det hyggelig sammen med.
Samarbeidspartnere med god kommunikasjon og en god fordeling av ansvar, kan komme raskere i gang når de starter firma sammen. Den ene kan ta seg av produktfotografering, markedsføring og oppsøke kunder. Den andre kan sørge for innkjøp, forsendelser, bokføring og økonomi.
To personer kan dra nytte av forskjellige interesser, kunnskapsområder og innfallsvinkler. Da kommer de som regel raskere frem til løsninger på problemer som oppstår.
Fordeler oppsummert:
- Økt arbeidskapasitet
- Etableringen og driften går raskere
- Bedre kunnskapsgrunnlag
- Du får en sparringspartner
- Mer sosialt
Ulemper ved å starte firma med en partner
På den andre siden vil to forskjellige personer ofte ha ulik motivasjon og engasjement for bedriften over tid. Det kan bli vanskelig å håndtere uenigheter, spesielt når det gjelder penger og arbeidsinnsats.
Slike forhold kan og bør reguleres i selskapets vedtekter, og gjerne sammen med en aksjonæravtale, men avtaler og vedtekter er ingen garanti mot krangel.
Hvem skal bestemme design på logoen, hvordan overskudd og utbytte fordeles, eller hvor sofaen skal stå i resepsjonen?
Dersom du har gått og drømt om å starte opp for deg selv en stund, har du sannsynligvis ganske klare tanker om hvordan det skal bli og hvordan selskapet skal se ut.
Disse idéene er ikke nødvendigvis lett å formidle til en partner. Og skulle du klare å formidle alle tankene dine, er du ikke garantert at partneren din deler visjonen din 100%.
Den kanskje mest ubehagelige risikoen ved å starte firma med andre, er at et personlig forhold kan bli ødelagt. Slikt blir enda verre dersom partneren din var en nær venn.
Ulemper oppsummert:
- Ulik motivasjon og innsats kan føre til gnisninger
- Potensiell uenighet om innsats og fordeling av overskudd
- Krangel kan føre til uvennskap
Hva slags personlighet har du?
Svaret på spørsmålet om du skal starte firma alene eller sammen med noen ligger tildels i personligheten din.
- Hva slags type du er på arbeidsplassen?
- Er du introvert eller ekstrovert?
- Får du energi av å treffe andre, snakke, være sosial?
- Hvordan lader du batteriene dine etter en lang arbeidsdag?
- Trives du best med å ta ansvar på egenhånd?
- Søker du bekreftelse hos andre før du tar en beslutning?
- Har du vansker med å stole på andre?
Det kanskje viktigste spørsmålet du bør stille deg er om du har ressurser nok, både i forhold til ferdigheter og økonomi, til å starte firma alene?
Så hva skal du velge?
Starter du et selskap med en partner er dere avhengig av å bli enige om de mest grunnleggende forholdene. Det viktigste er at dere er enige om fordeling av eierskap, innskudd og ressurser, og fordeling av arbeid.
Partnerskap kan fungere godt når begge eiere har ferdigheter og personlige styrker som kompletterer hverandre.
Beslutningen bør være godt gjennomtenkt, og basert på visshet om at dere passer bra sammen. Både personlighet og ferdigheter bør være utfyllende. Forsøk også å skape en felles forståelse for at partnerskapet gjør bedriften bedre. To som jobber godt sammen gir et større potensial for vekst og overskudd.
Erfaring teller også. Har du drevet firma alene før? Hva med den potensielle partneren din? Lærdommen av tidligere suksesser og nedturer kan bli gull verdt når dere planlegger å starte firma sammen.
I alle tilfeller er det viktig å bruke tid på denne prosessen:
- Skaff deg oversikt over problemstillingene.
- Vurder fordeler og ulemper slik vi har gjort her.
- Få det tilpasset til din egen situasjon.
- Spør gjerne erfarne gründere om innspill, tanker, idéer og råd.
Du finner flere nyttige artikler på vår blogg.