Lag et yrke av fotokunnskaper - slik gjør du det
Opprettelse av et foto virksomhet vil være en lærerik og spennende opplevelse, og dersom du får det til, vil du kunne tjene nok til å leve av hobbyen din. Det er få som har muligheten til å jobbe med noe de brenner slikt for. Det vil kreve hardt arbeid, og en viljestyrke til å lykkes.
Vi har samlet 14 tips du trenger for å lykkes i en selvstendig fotokarriere.
1 - Finn nisjen din, og sett klare mål
Du har sikkert allerede gjort deg en mening over hvilke bilder du liker best å ta. Supert! Det første å ta stilling til når du skal starte opp som fotograf er hvordan bilder du skal jobbe med fremover. Skal du være bryllup eller natur fotograf? Skal arbeidsdagen din være hovedsakelig ute i gatene, eller bak en datamaskin? Hvordan du skal drive er det du selv som bestemmer. Tenk deg godt om, velg et område der du er både sterk, og har interesse for.
Det å finne nisjen din er nøkkelen til å lykkes langsiktig som fotograf. Dette vil føre til at du mestrer ferdighetene dine innenfor dette området. I tillegg vil du bygge opp en kundebase rundt denne nisjen. Uansett, så er det få som vil hyre inn en “alt mulig mann”. Sett deg selv i kunden din sine sko. Du ønsker å betale for noen profesjonelle portrett bilder, da går du til fotografen som spesialiserer seg i det. Kunder ønsker å vite at du kan sikkert levere det de er ute etter. Du vil og spare mye tid og ressurser ved å holde deg til et tema.
2 - Kartlegg oppstartskostnadene dine
Når du vet hvordan type bilder du skal forholde deg til kan du begynne å kartlegge utgiftene du trenger for å komme i gang. Lag en liste over alt du vil trenge, og hva du har fra før. En pekepinn på hva de fleste fotografer vil trenge er:
- Kamera
- Objektiver
- Belysning
- Blitz
- Batterier og minnekort
- Datamaskin
Utstyr er dyrt, og det vil koste en formue om du skal kjøpe absolutt alt ved oppstart. Derfor anbefaler vi å begynne enkelt, også kjøpe mer utstyr når behovet oppstår. Du trenger ikke mer enn et kamera, noen objekter, og en datamaskin for å komme i gang.
Husk at du har og muligheten til å leie inn utstyr etter behov.
3 - Planlegg økonomien din
Fotograf yrket begynner ofte som en hobby, så blir det et sideprosjekt, og til slutt en fulltidsjobb. Ved oppstart vil du ikke ha noen oppdrag eller kunder. Det vil si at du ikke vil ha særlig inntekt. Du må planlegge økonomien rundt dette. Det vil være svært vanskelig å begynne som fotograf uten, i det minste, l en deltidsjobb ved siden.
Regn ut hva dine faste kostnader er, og jobb for å få dekket disse. Resten av tiden din kan du bruke til å bygge opp fotografi firmaet ditt. Opprett et budsjett for å se hvor du kan spare penger. Husk at jo mer du kan spare på dine faste utgifter, jo mer tid vil du få til fotografering. Det vil kreve mye viljestyrke for å balansere tid mellom din daglige jobb, fotografi jobben din, og fritid.
Mange fotografer velger å jobbe med noe relevant mens de bygger opp den selvstendige bedriften sin. Det finnes flere jobber der du er ansatt til å fotografere eller behandle bilder.
4 - Synliggjør porteføljen din med en porteføljeside
Nå er du endelig ferdig med det meste av planleggingen, og du kan sette i gang med det arbeidet du faktisk vil jobbe med. Det første steget vil være å lage og synliggjøre porteføljen din.
Porteføljen din er en samling av de bildene du er aller mest stolt av. Disse bildene er du som best representerer deg og de kundene du ønsker å tiltrekke. Tenk på det som en slags CV for bildene dine. Derfor er det viktig at du bygger den opp sakte, over tid, med bare de aller beste innholdet. Vær kritisk mot deg selv, og fotografiene dine før du velger å inkludere dem. Husk at kvaliteten på porteføljen er like god som dens dårligste bilde.
Den beste måten du kan vise frem porteføljen din på vil være gjennom en portefølje nettside. Det finnes flere nettsideleverandører som tilbyr faste maler som gjør det raskt for deg å laste opp bildene dine, slik at du kan opprette en porteføljeside. Hold det enkelt og billig, du trenger ikke bruke mye penger her. Ressurser som Wix.com, og Wordpress.com tilbyr gode muligheter for deg å enkelt komme i gang. Bruk disse nettsidebyggerne til å sette opp og vise frem dine stolteste verk. Husk å inkludere kontaktinformasjon og kort om deg selv på nettsiden din.
5 - Ta bedre bilder ved å utfordre deg selv
Flotte bilder tas ikke alene. De blir tatt av en erfaren, utviklet, fotograf. Det er spesielt nå i starten at du vil ha tid til å finpusse ferdighetene dine. Du vil alltid ha rom til å forbedre deg selv. Kartlegg de områdene dine som trenger hjelp, les deg opp på hvordan du kan bli bedre, og kom deg ut å øv. Øvelse vil gjøre deg til en mester, og man mestrer ikke ferdighetene sine med mindre man utfordrer seg selv.
6 - La verden se bildene dine.
Nå som du har laget porteføljen din må du fortelle verden om ferdighetene dine. Få så mange øyne du kan på bildene dine. Bygg opp ditt image gjennom flere metoder, som eksempel kan du:
- Lage brukere på flere sosiale medier. Instagram eller Pinterest er en flott måte å få nye inntrykk på bildene dine.
- Publisere en blogg om reisen som fotograf på nettsiden din. Dette vil bygge et forhold mellom deg og dine følgere som vil gjøre dem mer mottakelig til å jobbe med deg.
- Bruke “munn-til-munn” metoden. Fortell alle du kjenner om hvordan bilder du tar, og at du ser etter jobbmuligheter. Produsere godt innhold så vil du tiltrekke følgere gjennom søkemotorer.
De aller fleste fotografer vil drømmer om en vellykket karriere, med mange etterfølgere. Det første steget her vil alltid være å bygge et lite navn for seg selv.
7 - Opprett en bedrift før du kan ta betalt
Før lovlig kan begynne å ta betalt for bildene dine må du opprette en bedrift. Hvordan type bedrift du skal stifte er det du som selv må ta stilling til. Er dette ment som et lite sideprosjekt kan du like gjerne starte et enkeltpersonforetak. Hvis du har planer om å gjøre fotograf hobbyen din til et yrke, vil vi anbefale at du starter et aksjeselskap. Her vil du sikre deg selv bedre rettigheter, og minimere din personlige risiko.
Vurder navnet til bedriften din. Navnet du velger skal representere både deg, og bildene du tar. Bruk ressurser som navnsøk.no for å se etter ledige navn og domener.
Les mer om hvordan du kan starte dit eget AS.
8 - Sikre deg selv dine første foto-oppdrag
De aller første oppdragene vil alltid være de vanskeligste å få tak i. Her gjelder det å være kreativ. For å få deg i gang kan vi anbefale at du:
- Forteller alle i nettverksirkelen din at du tar på deg arbeid som fotograf. Hør med nærmeste familie, venner, eller tidligere kollegaer. Det er alltid noen som trenger, eller kjenner noen som trenger tjenestene til en fotograf.
- Skur de fleste anbud, og frilans sider etter jobb tilbud. Du burde i tillegg legge ut tjenestene dine på slike sider.
- Tør å spør. Det virker ineffektivt, men du vil ikke tro hvor langt du kommer ved å bare spørre etter arbeid. Kjenner du noen som driver blogg? Spør dem om du kan ta betalt for noen bilder de kan bruke. Spør bekjente om du kan ta portrett bilder til deres sosiale medier.
De første oppdragene dine er du nødt til å være kreativ for å få tak i. Prøv litt forskjellige og ikke vær redd for å utfordre deg selv her. Det verste som kan skje er at du får et respektfullt nei.
9 - Gode forhold med kunder vil sikre fremtidige jobbmuligheter
Nå som du endelig begynner å lande oppdrag, er det selvfølgelig viktig at du leverer det beste produktet du klarer. Men skal du lykkes langsiktig må du vite at du må bygge et personlige forhold til kundene dine. Det vil gjøre deg minneverdig blant dem, slik at du husker deg i etterkant. Der du kommer til å vinne over de aller fleste kundene dine er gjennom henvisninger fra tidligere kunder. Så pass på at du setter en god tone med dem.
Følg gjerne opp de kundene du føler du har en god tone med. Det trenger ikke være mye. Bare en e-post der du forteller hva som er nytt med deg, vil kunne hjelpe deg få repeterende kunder. Store repeterende kunder vil ofte være en gullgruve for selvstendige fotografer.
10 - Spar tid på regnskap, slik at du får mer tid til det du ønsker
Husk at du ikke bare er en selvstendig fotograf, du er og en bedriftseier, og bedriften må styres rett. Du må huske regler rundt merverdiavgift, skatt, og regnskap. Det kan være mye å gjøre, og du må holde tunga rett i munn når du gjør det. Glemmer du å føre regnskapet, eller regler rundt mva, kan det ta knekken på bedriften din.
En regnskapsfører vil gjøre all jobben for deg, men vil koste deg skjorta. Dessuten er det ikke nødvendig med regnskapsfører i en liten bedrift. Løs heller problemene dine ved hjelp av et regnskapsprogram. Det vil spare deg for mye stress, slik at du har mer tid til det arbeidet du er glad i.
Les mer om et regnskapsprogram spesialtilpasset fotografer.
11 - Porteføljen din skal reflektere lidenskapen du har for foto.
Ikke glem hva det var som gjorde at du ble forelsket i foto. Det kan være lett å miste gnisten for en hobby etter du gjør det til jobben din. Prøv å ikke bare ta bilder på vegne av kunder. Ta noen bilder for deg selv også. Ta noen bilder som tidligere ville engasjert deg. Du vil lære mye nyttig ved å utfordre deg selv som fotograf. I tillegg vil det hjelpe å holde motivasjonen din til å prestere oppe.
Det kan være vanlig at du får flere enkle, og like type prosjekter fra kundene dine, noe som kan føre til at du ikke har noen bilder til porteføljen din. Derfor er det utmerket at du har noen mer omfattende bilder du kan vise til. Bruk bildene fra dine sideprosjekter til å holde porteføljen din oppdatert.
12 - Mestre redigerings kunnskapene dine.
Som fotograf vil du sannsynlig være nødt til å kunne redigere bilder. Alt fra å justere bakgrunnen, til belysning og farge korrektur. Redigering vil alltid gi den siste finpussen bildene dine trenger for å fremstå som de mesterverkene de er. Alminnelige folk tenker ikke over at de aller fleste bilder er redigerte. Det er en falsk oppfatning at det bare er modeller på Instagram som redigerer bildene sine. Dette kan ikke være lenger unna realiteten, når alle fra journalister til naturfotografer bruker en form av redigering i bildene sine. Kunden din vil kanskje ikke vite det, men de vil forvente at du redigerer bildene deres.
Det finnes en lang rekke med utdanninger, eller redigeringskurs tilpasset fotograferer. Dette vil gjøre deg til en bedre fotograf, og få bildene dine til å skinne. Selv om du allerede føler deg sterk her, er det alltid noen nye triks du kan lære.
13 - Tenk langsiktig, og legg nye mål ettersom de oppnås
Nå har du kommet langt, ikke slå deg til ro enda. Du har fortsatt mye å lære, og mye du må gjennom. Tenk på det målet du satte for deg selv før du begynte på reisen din som fotograf. Føler du at de er oppnådd, eller har du endret kurs? Det er ikke uvanlig å ende opp et helt annet sted enn det som var opprinnelig planlagt.
Lag deg selv konstant nye mål. Nå som du har kommet deg oppegående som fotograf, hva er dit neste steg? Hvor skal du etter det? Å sette seg nye mål vil holde motivasjonen din oppe til å holde på videre. Ikke gi deg fordi du har nådd ditt opprinnelige mål, bruk det som motivasjon til å oppnå ditt neste mål.
14 - Utvikle deg selv som fotograf, ikke slå deg til ro
Du må alltid bruke tid på å utvikle deg selv, og ferdighetene dine. Det er ofte fort gjort å tenke at du har all kunnskapen du trenger nå som du er i gang som fotograf. Tenker du slik, vil du sannsynlig stagnere i driften din. Finn nye måter du kan både utfordre deg selv, og lære noe nytt. Ta kurs eller utdanning som bygger på kunnskapen du allerede har. Ta et oppdrag som utfordrer deg kreativt. Ikke slå deg selv til ro enda.
Lag en karriere av foto
Å jobbe som fotograf vil være et ekstremt givende prosjekt. Det er ikke mange karrierer der du vil arbeide like fritt og kreativt. Som med alle som velger å starte for seg selv, vil det være lange, og utfordrende dager. Føler du rådene våre ovenfor vil du forhåpentligvis få det til. Husk å sett klare mål, jobb med kundene og porteføljen din, og ikke mist motivasjonen din for fotografi.
Det vil alltid være verdt å satse på noe du kjenner du virkelig brenner for!