I løpet av året tjener dine ansatte opp en sum som de skal få utbetalt på den siste ordinære lønningsdagen før fellesferien. Siden alle arbeidstakere har rett på ferie og derfor ikke får tjent opp vanlig lønn i sommermånedene, er feriepenger en lønnsart som blant annet skal dekke de ansattes tapte inntekter i disse periodene. Men hvem har krav på hva og hvordan beregnes det?
Som hovedregel har alle arbeidstakere rett på feriepenger og summen som utbetales skal minimum være 10,2% av bruttolønnen i opptjeningsåret. Med opptjeningsåret menes året før du utbetaler feriepengene. Arbeidstakeren vil altså motta minimum 10,2% av lønnen som tjenes opp i år, ved inngang av fellesferien neste år. De fleste arbeidsplasser opererer forøvrig med 12% som trekksats til feriepenger. Merk også at for arbeidstakere over 60 år, er minimumssatsen for feriepenger på 12,5% av bruttolønnen i opptjeningsåret.
I likhet med vanlig lønn, skal det også betales arbeidsgiveravgift av feriepenger. Satsen som benyttes er den samme som den ansatte hadde på den vanlige lønningen sin, som regel 14,1%. Feriepengene er med i beregningen av skattegrunnlaget til den ansatte for et år, slik at det trekkes vanlig inntektsskatt av dette under opptjeningsåret. Men merk at det ikke skal trekkes skatt av feriepenger ved selve utbetalingen av dem.